Kórejské špeciality

Kórejské špecialityKórejská kuchyňa všeobecne

Tradičné kórejské jedlá pozostávajú skôr z obilnín a zeleniny ako z mäsa a tuku. Spoločnou včeobecnou črtou stravy je ostrá korenitosť.
Typické jedlo pozostáva z misky ryže často varenej s inými obilninami alebo strukovinami a z misky polievky. Toto je doplnené miskami s mäsom, hydinou, rybami, zeleninou, strukovinami, vajíčkami a takmer všetkým, čo sa dá jesť.

Používa sa niekoľko druhov omáčok vyrobených z kvasených strukovín, ktoré sú veľmi používané a zväčša charakterizujú kórejské varenie. Sú to sójová omáčka, nátierka z červeného čierneho korenia a sóje. Používajú sa do polievok, pri dusení a pri príprave príloh. Iné príchute sú napríklad sézamový olej, sézamové semienka, cesnak, zelená cibuľa, zelené a čierne korenie, zázvor, mleté červené čierne korenie a čierne korenie. Zelenina sa konzumuje buď surová s omáčkami alebo dusená a kvasená. Niektoré druhy, ako cukina, sú obalované v múke a vajciach a vyprážané do zlatista. Rybie filé sa tiež vypráža alebo celé ryby sú grilované, dusené či marinované so sójovou omáčkou, ryžovým vínom a korenené. Niekedy sú konzumované aj surové s korenistou omáčkou.


Kórejská kuchyňa

Kórejský tradičný čaj

Tradičné čaje majú rôznorodé a prenikavé vône. Stačí ich len ochutnať a veľmi ľahko je možné stať sa na nich "závislým". Okrem iného sú tieto čaje zdravé a prispievajú k optimistickej nálade človeka.

Kórejská čajH U E

Existuje 40 typov tradičných kórejských čajov. Zaujímavé sú predovšetkým tri druhy zelených čajov, a to:

1 - čínsky čaj
2 - citrónový čaj
3 - ďatlový čaj

Pri varení čaju sa uprednostňujú celé kúsky ovocia pred práškovým čajom. Táto prirodzenosť sa pochopiteľne premietne do tej pravej chuti, bez vedľajších prísad.


Kórejská tradičná strava

GimchiG I M C H I / K I M Č I

Ide o veľmi pikantnú kvasenú čínsku kapustu, či reďkovku alebo uhorku, ktorá je najprv solená a potom naložená s cesnakom, zelenou cibuľou, červeným čiernym korením a zázvorom a ochutená solenou alebo surovou rybou alebo mäkkýšom v rôznych kombináciach. Predstavuje najtradičnejšiu prílohu k ľubovolnému jedlu.
Prvýkrát sa spomína v písomnom diele pána Yi Gyu-bo (1168-1241), ktorý bol známou literárnou osobnosťou žijúcej počas dynastie Goryeo /Koryo/ (918-1392). Autor diela detailne popísal prípravu tohoto jedla, ale aj prípravu repy, kapusty,... na skladovanie, ktoré predchádza samotnému použitiu, resp. konzumácii tejto potravy.
Gimchi je bohaté na mnohé vitamíny, predovšetkým A, B1, B2, C. Obsahuje taktiež množstvo organických kyselín, ktoré vznikajú pri kvasiacom procese. Gimchi má množstvo proteínov, kalcia a železa. Pomáha v boji proti chorobám žalúdka, hrdla, pľúc, mechúra, či hrubého čreva.

P U L G O G I

Kórejské jedlo z tenkých plátok hovädzieho mäsa, marinované v sójovej omáčke, sézamovom oleji, sézamových semienkach, cukre, cesnaku, zelenej cibule a čiernom korení a potom grilované na stole.

C H I G A E / Č I G A E

Predstavuje hustý vývar z mäsa alebo ančovičiek a zemiakov, cibule, nátierky zo strukovín, cukiny. Je ochutený sézamovým olejom, cesnakom, čiernym korením alebo nátierkou z červeného čierneho korenia. Iné druhy sú z bravčového mäsa a kimči alebo s rybou.

N A K J I  B O G G U M

Ide o pomiešané vyprážané chobotnice s pokrájaným zeleným korením, cibuľou, mrkvou a cesnakom.

H A N J E O N G S I K

Špecialita, pri ktorej sa ryža zmieša s rybami a duseným mäsom. Toto jedlo patrí medzi tie menej korenené, a preto je možno vhodné pre tých, ktorí sa ešte nestihli "zoznámiť" s typickou štiplavou korenistou kórejskou kuchyňou.

B I B I M B A P

Veľmi chutné jedlo, pri ktorom sa dokonale zmieša ryža so zeleninou, hovädzím mäsom, sézamovým olejom a nátierkou z červeného čierneho korenia.

PAJEON

Vyprážaná palacinka so zelenou cibuľou, morskými živočíchmi a hríbami. Jedlo nie je korenené.

T O F U

Ide o klasický tofu syr, napichnutý na špajdlu. Pred samotnou konzumáciou sa ešte namočí do slanej sójovej omáčky so zelenou cibuľou a cesnakom.


Záver

Existujú tiež slávnostné jedlá, kedysi vyhradené šľachte, no dnes prístupné pre každého, ktoré sa podávajú pri zvláštnych príležitostiach. Okrem toho, každý región v Kórei má ešte svoje vlastné regionálne jedlá. Ich spoločným znakom je rozmanitosť a chuť od mierne až po silne korenistú. Obecne platí, čím južnejšie cestujete, tým štiplavejšie jedlo dostanete.

Kórejské jedlo je podávané na stoloch s krátkymi nohami a stolujúci sedia na vankúšoch na podlahe. Každá osoba má svoju misku ryže a polievky a používa pri jedení paličky a lyžičku. Všetko potrebné krájanie potravín sa uskutočňuje počas prípravy, a preto nie je potrebné použiť nôž. Prílohy sú umiestnené v strede stola a každý sa sám obslúži. Tradične bolo považované za neslušné pri jedle hovoriť, čo sa vo veľkej miere dodržiava i dnes.

Pod vplyvom západného štýlu sa mení i táto oblasť života, no tradičné kórejské jedlá, ktoré sú zdravé a chutné, pretrvávajú.